Προορισμοί στη Λέσβο

Προορισμοί στη Λέσβο

Αγιάσσος

Η Αγιάσος είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λέσβου με πλούσια εμπορική κίνηση και έντονη λαογραφική παράδοση, σκαρφαλωμένο στους πρόποδες της Β.Α. πλαγιάς του Ολύμπου, μέσα σε άφθονη βλάστηση. Δρόμοι στενοί, γραφικοί, ανηφορικοί, σας γυρίζουν πραγματικά σε μια άλλη εποχή. Σπίτια απλά, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακά, με ξύλινα μπαλκόνια και γλάστρες με κάθε λογής λουλούδια. Η περιοχή της Αγιάσου είναι γεμάτη από πράσινο. Εκτάσεις από καστανιές, καρυδιές, μηλιές, βυσσινιές, καθιστούν το τοπίο μοναδικό σε φυσική ομορφιά χειμώνα – καλοκαίρι. Η ανθοφορία της περιοχής είναι πολύ αξιόλογη, κυρίως την Άνοιξη. Ανεμώνες με φανταστικά χρώματα κυκλάμινα, παιώνιες και άγριες ορχιδέες έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα του μαγευτικού τοπίου. Το χωριό έχει δύο εισόδους η πάνω και η κάτω, μια που σας οδηγούν αντίστοιχα στο πάνω και κάτω μέρος του χωριού. Αν θέλετε να διαλέξτε την πάνω είσοδο, θα πρέπει να πάρετε λίγο πριν φθάσετε στο χωριό, στο Σταυρί, τη διασταύρωση που οδηγεί στο Μεγαλοχώρι και βρίσκεται στα αριστερά της κύριας οδικής αρτηρίας.

Πλωμάρι

Το Πλωμάρι βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού και θεωρείται παραδοσιακός οικισμός. Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα, τόσο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, όσο και τη βιομηχανία, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε έχασε τη δυνατότητα συναλλαγών με τα τουρκικά παράλια. Σήμερα το Πλωμάρι αποτελεί έναν αξιόλογο και δημοφιλή τουριστικό προορισμό και ταυτόχρονα τόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως είναι το ελαιόλαδο και το ούζο Πλωμαρίου. Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα. Οι παραλίες του Πλωμαρίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ανάμεσά τους ο Άγιος Ισίδωρος, το Αμμουδέλι και η γειτονική Μελίντα. Ενοικιάστε ένα αυτοκίνητο από την Automoto Lesvos και επισκευτείτε το Πλωμάρι Λέσβου!

Άναξος

Παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από γραφική αμμουδερή παραλία, ο Άναξος έχει όμορφη θέα στη θάλασσα και τα νησάκια της Πέτρας. Ο Σκουτάρος, γεωργοκτηνοτροφικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά του όρους Σκοτεινού, διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ο Άναξος έχει 133 και ο Σκουτάρος 967 κατοίκους. Απέχουν 55,5 χλμ ΒΔ από τη Μυτιλήνη.

Αποθήκα

Γραφικό ψαροχώρι στην είσοδο του κόλπου της Καλλονής, σε περιοχή με θαυμάσιες δαντελωτές ακρογιαλιές. Οι Αποθήκες έχουν 39 κατοίκους. Απέχουν 61,5 χλμ Δ από τη Μυτιλήνη.

Βατερά

Παραθεριστικός οικισμός, επίνειο της Βρίσας, τα Βατερά απλώνονται κατά μήκος της απέραντης και μαγευτικής αμμουδιάς τους, στο νότιο τμήμα της Λέσβου. Στο λιμανάκι του Αγίου Φωκά δένουν καΐκια και βάρκες. Αξιόλογος υγρότοπος και πέρασμα αποδημητικών πουλιών είναι το σημείο όπου εκβάλλει ο Αλμυροπόταμος, στο δυτικό άκρο της παραλίας των Βατερών. Τα Βατερά έχουν 172 κατοίκους. Απέχουν 50 χλμ NΔ από τη Mυτιλήνη.

Ερεσός – Σκάλα Ερεσού

Όμορφη κωμόπολη με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, χτισμένη σε περιοχή με ξεχωριστή φυσική ομορφιά, η Ερεσός είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν η φημισμένη λυρική ποιήτρια Σαπφώ (7ος-6ος αι. π.Χ.) και οι φιλόσοφοι – μαθητές του Αριστοτέλη Θεόφραστος και Φανίας. Επίνειό της είναι η Σκάλα Ερεσού, ένα από πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα του νησιού, με υπέροχη αμμουδερή παραλία. Τη διαδρομή από την Ερεσό προς τη Σκάλα στολίζει γραφική δεντροστοιχία. Η Ερεσός έχει 1.097 κατοίκους. Απέχει 85,5 χλμ Δ από τη Mυτιλήνη.

Μόλυβος Λέσβου

Στο βορεινό τμήμα του νησιού της Λέσβου βρίσκεται ο Μόλυβος ή Μήθυμνα. Ένας από τους πιο προνομιακούς δήμους με όμορφους όρμους και παραλίες, με οικισμούς αμφιθεατρικούς πάνω στο λόφο και υπέροχη θέα στην Ανατολή και τα παράλια της Τουρκίας. Βρίσκεται στη βόρεια βορειοδυτική ακτή του νησιού, 62 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Είναι πολύ γραφικός οικισμός, στο βόρειο μυχό του ομώνυμου όρμου, πάνω από τον οποίο δεσπόζει το παλιό φρούριο. Έχει μικρό λιμάνι με κίνηση κυρίως αλιευτικών σκαφών και τουριστικών θαλαμηγών.

Σίγρι

Γραφικό παραλιακό χωριό στο δυτικό τμήμα του νησιού, το Σίγρι με τις θαυμάσιες δαντελωτές ακτές του είναι το δεύτερο – μετά τη Μυτιλήνη – λιμάνι της Λέσβου. Το Σίγρι έχει αποκτήσει διεθνή φήμη χάρη στο απολιθωμένο δάσος και το σπουδαίο μουσείο φυσικής ιστορίας που διαθέτει, σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί. Το Σίγρι έχει 402 κατοίκους. Aπέχει 89 χλμ ΒΔ από τη Mυτιλήνη.