Πληροφορίες για τη Λέσβο - Ξενοδοχείο Elysion στη Μυτιλήνη
14542
page-template-default,page,page-id-14542,acwp-readable-arial,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

Τοποθεσία

Μυτιλήνη

Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή η Λέσβος, το λαμπρότερο από τα “διαμάντια” του Αιγαίου Πελάγους, που δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ως το “νησί της Αρμονίας και της Ομορφιάς”, είναι η Λέσβος, που πολλοί την γνωρίζουν με το όνομα Μυτιλήνη, λόγω της ομώνυμης πρωτεύουσάς του. Το ιδιαίτερο, το πρωτόγνωρο, το ενδιαφέρον αποκαλύπτεται όταν ζήσει κάποιος στη Λέσβο και “χαθεί” μέσα στο παρόν της…
Όποιος ξεκινάει να περιγράψει με δύο λόγια τη Λέσβο συνήθως δυσκολεύεται. Κι αυτό γιατί το νησί δεν έχει μόνο έναν παρονομαστή ελκυστικότητας όπως πολλά άλλα τουριστικά νησιά. Είναι ένα ψηφιδωτό αξιοθέατων, με πολλές και μοναδικές φυσικές ομορφιές, σπάνια γεωλογικά μνημεία, τρομακτικές εναλλαγές στα τοπία του, καταπληκτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, οικισμούς εξαίρετου αρχιτεκτονικού κάλλους, υγροβιότοπους, πεζοπορικές διαδρομές, μουσεία σημαντικότατης αξίας, ξεχωριστή τοπική κουζίνα, ζωντανά παγανιστικά δρώμενα, προσκυνήματα γνωστά σε όλη τη χώρα. Όλα αυτά κι άλλα πολλά, κάνουν όσους έρχονται στο νησί να το ερωτεύονται και να μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτό.
Εντυπωσιακό στοιχείο του νησιού οι πολλές θερμές πηγές του – το ένα τέταρτο των ιαματικών πηγών της χώρας βρίσκεται εδώ – οι υγροβιότοποί του με τα χιλιάδες ενδημικά και αποδημητικά πουλιά και αμφίβια, το μοναδικό μνημείο του Απολιθωμένου Δάσους, τα πασίγνωστα σε όλη τη χώρα μοναστήρια (όπως του Αγίου Ραφαήλ και του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο) και προσκυνήματά του, τα λατρευτικά δρώμενα (όπου η χριστιανική πίστη συνυπάρχει με τον παγανισμό), και βέβαια η ζώσα πνευματική του παράδοση διαρκώς παρούσα μέσα από παντοειδείς εκδηλώσεις ακόμα και στα πιο μικρά χωριά.

Ξενοδοχεία στην Μυτιλήνη Λέσβου
Λέσβος, το νησί που προίκισε η φύση και αγάπησαν οι άνθρωποι.
Ανακαλύψτε τις γοητευτικές της όψεις.

Μόλυβος
Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ελλάδας είναι ο Μόλυβος (η αρχαία Μήθυμνα), στο βόρειο μέρος της Λέσβου. Κάθισε στο καφενεδάκι ν’ απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Το Κάστρο του Μολύβου, χτισμένο από τη Δυναστεία των Γατελούζων, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, από τα πιο καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.
Πέτρα
Μετά τον Μόλυβο, αξίζει να επισκεφτείς την Πέτρα. Η Παναγία της Πέτρας είναι χτισμένη πάνω σ’ ένα μονόλιθο. Για να προσκυνήσεις, πρέπει ν’ ανεβείς τα 114 σκαλοπάτια. Στην Πέτρα είναι καλό να επισκεφτείς τους γυναικείους συνεταιρισμούς, όπου θα βρεις ν’ αγοράσεις ντόπια γλυκά και αξιόλογα χειροτεχνήματα.
Αγιάσος
Στην Αγιάσο υπάρχουν καταπληκτικοί ξυλογλύπτες. Μπορείς να παραγγείλεις παραδοσιακά έπιπλα (μπαούλα, καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες). Κι εδώ λειτουργούν και αξιολογότατοι γυναικείοι συνεταιρισμοί, όπου αξίζει ν’ αγοράσεις χειροτεχνήματα και τοπικά γλυκά που δεν μπορείς να βρεις αλλού.
Καρήνη
Πριν φτάσεις στην Αγιάσο, περνάς από μια τοποθεσία, που λέγεται Καρήνη. Εδώ υπάρχει μια πηγή κι ένας χιλιόχρονος πλάτανος με πελώρια κουφάλα. Μέσα στην κουφάλα αυτή έβρισκε καταφύγιο ο ζωγράφος Θεόφιλος. Μπορείς να καθίσεις να πιεις τον καφέ σου μέσα στην κουφάλα του δέντρου, σε κάποιο από τα τραπεζάκια που ανήκουν στο απέναντι καφενείο. Εδώ ζωγράφιζε ο Θεόφιλος με αμοιβή δυο πιάτα φαῒ την ημέρα.
Σίγρι
Το Σίγρι αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Λέσβου, μιας και προστατεύεται από το νησάκι Νησιώπη που βρίσκεται μπροστά του. Είναι ένας οικισμός με πέτρινα σπίτια και γραφικά δρομάκια. Επισκεφτείτε το κάστρο του, το οποίο χτίστηκε το 1757 και χαρακτηρίζεται από το αραβικό τόξο που έχει πάνω από την πύλη με κόκκινες και λευκές πέτρες. Γύρω από το χωριό θα βρείτε όμορφες αμμουδερές ακρογιαλιές, με πρώτη και καλύτερη την Παναγιά τη Φανερωμένη. Το Σίγρι αποτελεί ιδανικό τόπο για ήρεμες, οικογενειακές διακοπές κοντά στη φύση και τη θάλασσα.
Πλωμάρι
Στη νότια ακτή του νησιού βρίσκεται το γραφικό Πλωμάρι, γνωστό για την παραγωγή ούζου, τους παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και τους φιλόξενους κάτοικους του. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του και απολαύστε ένα ουζάκι στη σκιά του υπεραιωνόβιου πλατάνου στην παλιά συνοικία του χωριού με τα αρχοντικά που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Σε μικρή απόσταση από το Πλωμάρι θα βρείτε την παραλία του Αγ. Ισιδώρου, μία από τις καθαρότερες παραλίες στην Ελλάδα, αλλά και τη Μελίντα με τον εντυπωσιακό βράχο της καθώς και την Παναγιά Κρυφτή. Στα βουνά του Πλωμαρίου θα βρείτε το Μεγαλοχώρι, το παλιό Πλωμάρι, αλλά και άλλα μικρά γραφικά χωριουδάκια χτισμένα στις πλαγιές του Ολύμπου ανάμεσα σε αγέρωχους βράχους και πεύκα.

Aπολιθωμένο δάσοs

Η εικόνα αλλάζει όταν κατευθύνεσαι προς το Σίγρι, στα δυτικά, για να δεις το απολιθωμένο δάσος. Ξαφνικά, χάνεται το πυκνόφυτο του τοπίου και νομίζεις ότι έχεις βρεθεί σε μια σαβάννα, σε μια πέτρινη έρημο. Το απολιθωμένο δάσος δεν είναι τόσο πυκνό όσο θα φανταζόσουν. Έχει πέσει πολλή κλοπή. Βέβαια υπάρχει και το μουσείο του απολιθωμένου δάσους, που είναι πολύ ενδιαφέρον και θα σε αποζημιώσει. Γεωλογικά ευρήματα, διαδραστικές παρουσιάσεις, από τα καλύτερα στο είδος του. Κοντά στο Σίγρι επισκεφθείτε τη Μονή Υψηλού, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο. Πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Λοιπά αξιοθέατα

Στον Κόλπο της Γέρας υπάρχουν ενδιαφέροντα χωριά να επισκεφτείς. Επτά χιλιόμετρα απ’ την πόλη της Μυτιλήνης συναντάς τα Πάμφιλα. Το μαρμάρινο τέμπλο στο ναό της Αγίας Βαρβάρας είναι του Χαλεπά. Υπέροχο. Στη Μυτιλήνη υπάρχουν πολλά εκκλησάκια πνιγμένα στους ελαιώνες, στα κυπαρίσσια και στα πεύκα. Αυτός είναι γενικά ο ζωγραφικός πίνακας της φύσης στη Μυτιλήνη.

Στον Καποδιστριακό Δήμο Ευεργέτουλα, υπάρχει ένας υπέροχος υδροβιότοπος. Το τοπίο σε όλη αυτή την ανατολική περιοχή της Λέσβου είναι μαγευτικό, με πανύψηλα πεύκα, τρεχούμενα νερά και εκκλησάκια, όπως αυτό που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

H έκρηξη ενός ηφαιστείου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια χώρισε το νησί σε δύο διαφορετικούς “κόσμους”, που η εναλλαγή τους αφήνει εκστατικό τον επισκέπτη. Η ανατολική πλευρά είναι κατάφυτη από πευκώνες και ελαιώνες, που κατηφορίζουν μέχρι τη θάλασσα. Στο δυτικό μέρος της Λέσβου (Μυτιλήνης) όμως το τοπίο αλλάζει και θυμίζει κάτι από Κυκλάδες και… “άγρια Δύση”. Εδώ βρίσκεται και ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Ερεσός είναι μια από τις πιο γνωστές για την ιστορία & τις ομορφιές της κωμοπόλεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λέσβου.

Η Ερεσός είναι μια από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της κωμοπόλεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λέσβου. Διατηρεί ατόφιο το παραδοσιακό της στοιχείο, κάτι το οποίο μπορείτε να αντιληφθείτε από τα θαυμάσια αρχοντικά που στολίζουν το χωριό και από τα μοναστήρια. Aπ’ αυτά ξεχωρίζει η Μονή Πιθαρίου, που βρίσκεται σε μια μικρή καταπράσινη λεκάνη σχηματισμένη ανάμεσα σε γυμνούς ηφαιστειακούς δόμους που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Καθώς κατευθύνεστε δυτικά θα συναντήσετε σε υψόμετρο 300μ. μέσα σε μια άγονη πλαγιά το χωριό της Άντισσας. Αξίζει να δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου, τα ίχνη από τα τείχη της αρχαίας πόλης της Άντισσας και τη λαογραφική συλλογή που εκτίθεται στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Μπορείτε να κάνετε επίσης μια στάση στο όμορφο χωριό του Μεσοτόπου για να πιείτε έναν καφέ στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια και μετά να κατεβείτε παραλιακά στο Ταβάρι, τον παραθαλάσσιο οικισμό με την όμορφη παραλία και το λιμανάκι όπου δένουν βάρκες και καΐκια. Κοντά στο Ταβάρι βρίσκονται οι παρθένες παραλίες του Χρούσου και του Ποδαρά.

Κατεβαίνοντας προς τη Σκάλα Ερεσού μια όμορφη αλέα 4 χλμ. με μουριές και λεύκες αριστερά και δεξιά ενώνει το ορεινό χωριό με τον παραθαλάσσιο οικισμό του. Η θάλασσα είναι κρυστάλλινη και η αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ. Στην παραλία θα δείτε και τη «γαλάζια σημαία» της Ευρώπης, αφού πρόκειται για μια από τις καθαρότερες θάλασσες της Μεσογείου. Η Σκάλα Ερεσού αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς στο νησί και έρχεται πολλές φορές πρώτη στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Τα γραφικά ταβερνάκια και καφενεία, τα περιποιημένα εστιατόρια και τα καλαίσθητα lounge μπαρ πάνω στις ξύλινες εξέδρες λίγα μόλις μέτρα από εκεί όπου σκάει το κύμα δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.